dennis provans

Een juiste lifestyle kiezen doe je zo!

Wil jij taxichauffeur worden?

Taxichauffeur worden

Lijkt het jou leuk om als taxichauffeur je geld te verdienen? Door in een taxi te werken, kun je veel mensen helpen door hen van A naar B te vervoeren. Er zijn twee soorten werk als taxichauffeur. De eerste optie is op de ‘bel- en/of contractmarkt’, waarbij je wordt opgebeld door klanten of middels een contract vaker dezelfde mensen vervoert in jouw taxi. Hiervoor heb je naast een chauffeur rijbewijs ook een zelfstandige lijnbusbaanontheffing nodig. Verder kun je op de ‘opstapmarkt’ werken. Hierbij haal je klanten op straat op, of bij bepaalde taxistandplaatsen. Om op deze markt te kunnen werken heb je vaak nog een speciale vergunning nodig (verschilt per gemeente) in aanvulling op de lijnbusbaanontheffing.

Vergunning

Welke stappen moet ik ondernemen om taxichauffeur te worden?

Als jij taxichauffeur wilt worden, moet je eerst een aantal stappen ondernemen. Als eerste moet je een chauffeurskaart aanvragen. Zo’n kaart is nodig om onder meer je ritten te registreren op de boordcomputer van de taxi en het houdt je rust- en rijtijden bij.

Persoonsvervoer

Of je een volledige of beperkte chauffeurskaart nodig hebt is afhankelijk van de markt waar je op wilt werken. Als je volgens een contract gaat werken voor een bedrijf heb je slechts een beperkte chauffeurskaart nodig. Je rijdt dan vaak een vast traject op vaste tijden, bijvoorbeeld een schoolbus, en er vinden geen betalingen plaats in jouw taxi of bus. Als je in de opstapmarkt wilt werken, werk je zelfstandig en vinden er wél betalingen plaats in jouw taxi. Hiervoor heb je een volledige chauffeurskaart nodig. Om deze kaart te ontvangen moet je een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen, net als een gezondheidsverklaring van een bedrijfs- of arbo-arts. Als je taxichauffeur wilt worden heb je daarnaast een rijbewijs B nodig en een chauffeurs rijbewijs. Om dit rijbewijs te halen moet je zowel slagen voor een theorie- als praktijkexamen. Wanneer je dit rijbewijs hebt gehaald, en je hebt voldaan aan alle eisen kun je aan de slag als taxichauffeur!