Moet het Sinterklaasfeest worden afgeschaft
Is het Sinterklaasfeest achterhaald
Onze maatschappij verandert voortdurend. We voeren de ene maatschappelijke discussie na de andere over allerlei interessante onderwerpen en daarmee kijken we heel kritisch naar zaken die we vroeger heel gewoon vonden. Eén van die onderwerpen wat momenteel enorm onder vuur ligt is het Sinterklaasfeest. Tegenwoordig kijken we – met onze eigen kinderen – naar de televisie wanneer Sinterklaas weer voet aan land zet in Nederland, en daarnaast gaan we ook vaak even kijken bij de Sinterklaas intocht in onze eigen woonplaats. De aankomst van Sinterklaas, dat is ondanks de hele maatschappelijke discussie die momenteel gaande is iets magisch.
Sinterklaas, het kinderfeest bij uitstek
Het Sinterklaasfeest is één van die dingen die perfect passen bij de aard en het karakter van kleine kinderen. Een klein kind heeft immers nog een ongebreidelde fantasie. Natuurlijk komt Sinterklaas al honderden jaren uit Spanje naar Nederland toe per stoomboot, en natuurlijk heeft hij in zijn boot een enorme vracht cadeautjes meegenomen waaronder de hartenwensen van het betreffende kind.
Een klein kind zal nog jarenlang geloven in de goedheiligman, en de ouders zullen dit ook nog heel lang aanwakkeren. Het Sinterklaasfeest is namelijk, laten we even eerlijk zijn, gewoon een enorm leuk kinderfeest.
De historie van het Sinterklaasfeest
Het Sinterklaasfeest is een feest wat in slechts een paar landen wordt gevierd, en één van die landen is Nederland. Het is dan ook om die reden dat het Sinterklaasfeest bijna de naam ‘cultureel erfgoed’ verdient. Er zijn foto’s te vinden van de oorlog en kinderen die dolgelukkig een paar nieuwe sokken in hun schoen vonden, waar de ouders vaak lang naar hadden moeten zoeken of die ze in stilte hadden zitten breien wanneer de kinderen op bed lagen. Het Sinterklaasfeest is dan ook een feest wat door de jaren heen de functie van een hoopvol baken heeft gehad. Het is een moment waarop je als gezin even je zorgen vergeet en waarop je helemaal opgaat in de personages van Sinterklaas en Zwarte Piet. Het is iets wat je niet zomaar zou willen afschaffen; het Sinterklaasfeest hoort tenslotte bij Nederland en bij de Nederlandse kinderen.
Een maatschappelijke discussie
Vandaag de dag houden we ervan om te discussiëren over van alles. De ene maatschappelijke discussie na de andere wordt gevoerd, maar een discussie die al sinds jaren terugkeert is de discussie over het bestaansrecht van Zwarte Piet. Er is een groep activisten die beweert dat het uiterlijk van Zwarte Piet stigmatiserend is en kwetsend voor de donkere bevolkingsgroepen in Nederland. De gouden ringen in de oren van Zwarte Piet en de rode lippen, in combinatie met een soms pikzwarte huid, zouden een karikatuur schetsen van mensen van buitenlandse komaf. Door alle ophef die ontstaat door deze maatschappelijke discussie wordt Zwarte Piet waarschijnlijk in de ban gedaan; het Sinterklaasfeest moet zich conformeren naar de eisen die een kleine groep in de samenleving eraan stelt. Het is te hopen dat we zullen kiezen om het ‘kind niet met het badwater weg te spoelen’. Het Sinterklaasfeest is iets wat we immers nog graag aan onze kinderen doorgeven.